« »

ကူးစက္မဟုတ္တဲ့ေရာဂါေဘး ကင္းေဝးရေလေအာင္

ေန႔စဥ္ သင္စားေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြ ကို မပါမျဖစ္ စားသံုးေပးပါ။ ဒီလိုစားသံုးေပး ပါက ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ေစတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကို လူတို႔တီထြင္ ဖန္တီးမႈေတြ မပါဘဲ သဘာဝအတိုင္း ရရွိတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္မွာ ကူးစက္ မဟုတ္ဘဲ ေရာဂါေတြ စြဲကပ္ျခင္းကေန ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါ
အေမရိကန္၊ အဂၤလန္နဲ႔ နယ္သာလန္တို႔မွာ ျပဳလုပ္တဲ့ သုေတသနေတြအရ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးတာဟာ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္တဲ့ တစ္ခုတည္းေသာ နည္းလမ္းလို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ရွိသူေတြေတာင္ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္မယ္၊ အဆီမပါတဲ့ အစားအစာေတြစားမယ္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါ
ကမာၻ႔ကင္ဆာ သုေတသနရန္ပံုေငြအဖြဲ႕နဲ႔ အေမရိကန္တကၠသိုလ္ ကင္ဆာသုေတသန အဖြဲ႕တို႔ သုေတသနျပဳ ထုတ္ျပန္ခဲ့ရာမွာ စားေသာက္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးတာဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ျဖစ္တဲ့ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အစာေရမ်ိဳႁပြန္၊ အစာအိမ္၊ အူမႀကီးနဲ႔ အစာေဟာင္းအိမ္တို႔ရဲ႕ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းသြားေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးမယ့္အစား ဓာတုဓာတ္ေပါင္းေတြကို ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ိဳးစံုပါတဲ့ အားေဆးေတြ ေသာက္သံုးတာက ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ မရွိဘူးလို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးေတြဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္တဲ့ ဆဲလူးလို႔စ္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္တာပါ။

ေလျဖတ္ေရာဂါ
ေဆးပညာရွင္ေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနေတြအရ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးမ်ားမ်ား စားသံုးတာက ေလျဖတ္တာကို ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။

ေသြးတိုးေရာဂါ
လူေပါင္း ၄၅၉ ေယာက္ကို သုေတသနျပဳခဲ့ရာမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးသူ ေတြဟာ ေသြးေပါင္ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

ေမြးရာပါ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္ပါျခင္း
ေဖာလိတ္ဓာတ္က ေမြးရာပါခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္ေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔မွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးတဲ့ မိခင္ေတြဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ အျပည့္အဝ ရရွိတာေၾကာင့္ ေမြးရာပါခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္ မရွိတဲ့ ကေလးငယ္ေတြ ေမြးဖြားေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္ေတြရဲ႕ သုေတသနေတြက သက္ေသျပခဲ့ပါတယ္။ ေဆးဝါးေတြ ေသာက္သံုးမယ့္အစား သင့္ကေလးငယ္အတြက္ ေဖာလိတ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ သီးႏွံေတြ စားသံုးေပးတာက ပိုမိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ သီးႏွံေတြစားသံုးၿပီး ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြရဲ႕ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က အစာလမ္းေၾကာင္းက ဂလူးကို႔စ္သၾကားဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။

ပန္းနာရင္က်ပ္ျခင္းႏွင့္ အဆုတ္ေရာင္ျခင္း
ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါရွိတဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ တစ္ေန႔သစ္သီးတစ္ႀကိမ္ စားေပး႐ံုနဲ႔ အဆုတ္ေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္စြမ္း တိုးတက္လာေစတယ္လို႔ ၿဗိတိန္သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားသံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆုတ္ေတြရဲ႕ အသက္႐ွဴသြင္း၊ ႐ွဴထုတ္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

အဝလြန္ျခင္း
သဘာဝအတိုင္း စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြ စားသံုးတာဟာ အဝလြန္တာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္သလို အဝလြန္ေနသူေတြကိုလည္း အဝလြန္တာကေန ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးစားသံုးေပးပါက ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
Tags: ,

ပအိုဝ္းခမ္း

ပအိုဝ္မ္းခမ္း မွ ႀကိဳဆိုပါတယ္။