« »

အမ်ဳိးသားေတြ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ဒူလာေရာဂါ သို႔မဟုတ္ ေဂါက္ေရာဂါ

ေဂါက္ သို႔မဟုတ္ ဒူလာေရာဂါ ဆိုတာဘာလဲ
ေဂါက္ သို႔မဟုတ္ ဒူလာေရာဂါ ဆိုတာ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ေရာဂါေတြ ထဲက တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီး ေတြထက္ အမ်ဳိးသားေတြ ပိုအျဖစ္မ်ား ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က အဆစ္တစ္ခုခု ႐ုတ္တရက္ ပူေလာင္သလို နာက်င္လာျခင္း၊ ေတာင့္တင္းလာျခင္း၊ ေရာင္ရမ္း လာျခင္းေတြနဲ႔ အစပ်ဳိး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေျခမအဆစ္ မွာ စျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လက္ အပါအဝင္ တစ္ကိုယ္လံုးက အဆစ္ေတြ မွာလည္း ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေရာဂါက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈေဖာက္ျပန္လို႔ ျဖစ္တဲ့ေရာဂါ (Metabolic Disease)၊ ပ်က္စီးခ်ဳိ႕ယြင္း သြားေစေသာေရာဂါ (Degenerative Disease) တစ္ခုျဖစ္လို႔ မကုဘဲေနရင္ ပိုပိုဆိုးလာတတ္တဲ့ သဘာဝ ရွိပါတယ္။ ကာလၾကာလာတာနဲ႔အမွ် အဆစ္ေတြ၊ အရြတ္ေတြ၊ တစ္သွ်ဴးေတြ ပ်က္စီးလာ မွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
အေၾကာင္းရင္းေတြက ဘာေတြလ
ေသြးထဲမွာ ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏ ျမင့္တက္လာလို႔ ျဖစ္ရတာပါ။ ေတာ္႐ံု ျမင့္႐ံုနဲ႔ေတာ့ ေဂါက္မျဖစ္ပါဘူး။ အဆ မတန္မ်ားလြန္းလို႔သာ မာေက်ာလွတဲ့ ယူရစ္အက္ဆစ္ ပံုေဆာင္ခဲ (Uric Acid Crystals) ေတြ ျဖစ္လာရတာပါ။ အဝလြန္ ျခင္း၊ အရက္အလြန္ အကၽြံေသာက္ျခင္း၊ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ အသားမ်ားမ်ားစားျခင္းေတြ နဲ႔ တိုက္႐ိုက္ဆက္စပ္ပါတယ္။ အသား စားၾကဴးတယ္ဆိုတာကို စားသမွ်အစား ရဲ႕ ငါးပံုႏွစ္ပံုဟာ အသားျဖစ္ေနျခင္းလို႔ အၾကမ္းဖ်င္း ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ အသားခ်င္းတူရင္ေတာင္ Sea Food လို႔ေခၚတဲ့ ပင္လယ္စာ အမ်ဳိးမ်ဳိးဟာ ေဂါက္ကို အထူးျဖစ္ေစ၊ ထၾကြေစတယ္ဆိုတာ ေလ့လာေတြ႔ရွိ အတည္ျပဳျပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ေသြး တိုးေရာဂါရွိလို႔ Thiazides အမ်ဳိးအစား ဆီးခ်ေဆးေတြ စြဲေသာက္ေနရသူမ်ားမွာ လည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
(ဒါေပမဲ့ ယေန႔ ျမန္မာေဆးေလာကမွာ ဆီးေဆးေပးရင္ Thiazides အမ်ိဳးအစားေတြ ေရွာင္ေပးတာ၊ အသံုးမျပဳသေလာက္ နည္းသြားတာ ေတြ႕ရပါတယ္) မ်ဳိး႐ိုးလိုက္ျခင္းဟာလည္း အေတာ္ အသင့္ျဖစ္ေစတတ္တဲ့ အေၾကာင္းတရား တစ္ခုပါ။ ေလ့လာစစ္တမ္းေကာက္ယူမႈ မ်ားအရ ေဂါက္ေရာဂါရွိသူ အားလံုးရဲ႕ ၁၈ ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ မိသားစု ေရာဂါ ရာဇဝင္ရွိဖူးသူေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ခဲဆိပ္သင့္ေစႏိုင္တဲ့အလုပ္ ေန႔စဥ္လုပ္ သူေတြ (ဥပမာ-စနစ္တက် အကာအကြယ္ ဝတ္ဆင္မထားတဲ့ ဘက္ထရီ စက္႐ံုလုပ္သားေတြ၊ ခဲပါဝင္မႈျမင့္မား တဲ့ ေရေသာက္သံုးသူေတြ) ဟာ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အရမ္းနီးစပ္ပါတယ္။
ေရာဂါလကၡဏာေတြက ဘာေတြလ
ေဂါက္ ေခၚ ဒူလာေရာဂါရဲ႕အျဖစ္ အမ်ားဆံုးနဲ႔ အထင္ရွားဆံုး လကၡဏာ တစ္ခုကေတာ့ ေျခမအဆစ္ နီရဲေရာင္ရမ္းျပီး စူးရွစြာ နာက်င္လာျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တစ္ေန႔တာ လႈပ္ရွားမႈေတြ ရပ္ဆိုင္းလိုက္တဲ့ ညဘက္မွာ ပိုျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေျခမအဆစ္က အမ်ားဆံုး စျဖစ္တယ္ဆိုေပမယ့္ ေျခက်င္းဝတ္၊ ဒူးေခါင္းေနရာေတြမွာလည္း အထက္က ေျပာခဲ့တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိး ခံစား ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုနာက်င္မႈဟာ သံုးေလးရက္ကေန တစ္ပတ္ႏွစ္ပတ္အထိ ၾကာေနႏိုင္ျပီး သူ႔အလိုလို ေပ်ာက္သြားကာလနဲ႔ ခ်ီျပီး ျပန္မျဖစ္ဘဲလည္း ျဖစ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ ေဆးခန္းသြားရမွာ ပ်င္းေသာ အမ်ဳိးသား မ်ားအေနနဲ႔ ဒီေရာဂါအေပၚမွာ အထူး ဂ႐ုစိုက္ မကုသမိတတ္ၾကပါဘူး။
ဒီေတာ့ အထူးသတိေပးခ်င္တာဟာ အထက္က ေျပာခဲ့တဲ့ နာက်င္မႈမ်ိဳး သင္ တစ္ၾကိမ္ စခံစားရျပီ ဆိုတာနဲ႔ ေဆးခန္းသြားပါ။ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ဒီလိုမဟုတ္ရင္ သင့္ရဲ႕ ယူရစ္အက္ဆစ္ ျမင့္တက္လာမႈ ဟာ အခ်ိန္နဲ႔အမွ် ပိုမိုလာမွာမို႔ သင့္ရဲ႕ ေဂါက္ေရာဂါဟာ ဆက္လက္တိုးတက္ ျဖစ္ပြားလာျပီး အဆစ္ေတြ ပ်က္စီးကုန္ မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ (ဒီေနရာမွာ အေလး အနက္ထားၿပီး ေျပာခ်င္တာက အမ်ဳိးသား ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အမ်ဳိးသမီးပဲျဖစ္ျဖစ္ ထိခိုက္ ဒဏ္ရာေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆစ္တစ္ေနရာရာက ကိုက္ခဲ ေရာင္ရမ္း လာရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ သြားေရာက္ျပသၿပီး လိုအပ္တဲ့ စစ္ေဆးမႈေတြ ျပဳလုပ္ကာ ေရာဂါအဆင့္ ဆက္မတက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းကုသသင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ ဒါဟာ ေလးဖက္နာအမ်ဳိးမ်ဳိး ထဲက တစ္ခုခု ျဖစ္ႏိုင္တာမို႔ပါ)
ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ေၾကာင္း ဘယ္လို အတည္ျပဳမလဲ
ဆရာဝန္က သင့္ရဲ႕ နာက်င္မႈ အေနအထားအေၾကာင္း အေသးစိတ္ေမးျပီး လိုအပ္တဲ့ စမ္းသပ္မႈေတြ လုပ္ပါလိမ့္မယ္။ ေသြးေဖာက္ျပီး ေသြးတြင္း ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏ တိုင္းတာပါလိမ့္မယ္။ လိုအပ္ရင္ အဆစ္ထဲက ျခင္ဆီရည္ (Synovial Fluid) ေဖာက္ျပီး ယူရစ္ အက္ဆစ္ပံုေဆာင္ခဲေလးမ်ား ရွိ၊ မရွိ ရွာရပါမယ္၊ ဓာတ္မွန္႐ိုက္ရပါမယ္။ ဒါေတြလုပ္ျပီးရင္ သင့္ရဲ႕ ေရာဂါ အေျခအေနကို ဂဃနဏ သိရွိႏိုင္ပါၿပီ။ ေဂါက္ေရာဂါ ရွိေနတယ္ဆိုၿပီး ဘာမွ စိုးရိမ္ထိတ္လန္႔သြားစရာ၊ စိတ္ဓာတ္က် စရာလည္း မလိုပါဘူး။ အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ၿပီးေနရင္ ဘာမွမျဖစ္သလို ဘဝ တစ္ေလွ်ာက္လံုး ေနထိုင္ႏိုင္သြားပါလိမ့္မယ္။ ေရွာင္ရမယ့္ အစားအေသာက္ ေတြကို အၾကမ္းဖ်င္းေျပာရရင္ ဥအႏွစ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါးဥ၊ မွ်စ္၊ မိႈ၊ တြင္းေအာင္း သတၱဝါသား၊ ပင္လယ္စာနဲ႔ အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ကလီစာမ်ား၊ ေပါင္မုန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ခရမ္းသီး၊ အခ်ဳိ မႈန္႔နဲ႔ ဘီယာတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္လိုကုသမလ
လတ္တေလာ ထႂကြနာက်င္ေနတဲ့ ေဂါက္ေရာဂါကို သက္သာေအာင္ေတာ့ ဆရာဝန္က သင့္ကို စတီးရြိဳက္ အပါအဝင္ ေဆးေတြ ေပးပါလိမ့္မယ္။ ေဝဒနာေတြ ေလ်ာ့လာတာနဲ႔အမွ် ေသာက္ ရတဲ့ေဆးပမာဏလည္း ေလ်ာ့က်သြား ပါတယ္။ နာက်င္ေရာင္ရမ္းမႈ အားလံုး ဟာ ၂၄ နာရီအတြင္း ေလ်ာ့ပါးေပ်ာက္ ကင္းႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္ျမန္သက္သာခ်င္ရင္ေတာ့ အဲဒီ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ေနတဲ့ အဆစ္ကို အနားယူေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အကိုက္ အခဲေပ်ာက္ေဆးထဲမွာ အက္စပရင္ (Aspirin) ကလြဲလို႔ အဆင္ေျပရာ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေသာက္ထားလို႔ ရပါတယ္။ အက္စပရင္က ယူရစ္အက္ဆစ္ ကို တက္ေစတာမို႔ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။ ဒါေပမဲ့ အက္စပရင္က ဒီေန႔ဒီအခ်ိန္မွာ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးအေနနဲ႔ ေခတ္ မရွိေတာ့ပါဘူး။ (Aspilet ဆိုတဲ့ နာမည္ နဲ႔ ေသြးခဲမပိတ္ေဆးအေနနဲ႔ပဲ ရွိပါေတာ့ တယ္)
ဘယ္လို ကာကြယ္မလ
ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏတက္ျခင္း ကို ကာကြယ္ေပးဖို႔ သင့္ရဲ႕ဆရာဝန္က သင့္ကို ေဆးေတြ ေပးပါလိမ့္မယ္။ ညႊန္ၾကားတဲ့အတိုင္း အတိအက်ေသာက္ဖို႔ မျဖစ္မေန လိုအပ္ပါတယ္။ ေဆးေတြ ေသာက္ေနေပမယ့္လည္း သင္ဟာ ဆရာဝန္ေျပာတဲ့အတိုင္း အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သင္ခိုင္းသမွ် တာဝန္ေက်ခဲ့၊ တာဝန္ေက် ေနဆဲ အဆစ္ေလးေတြကို သနားပါ။ အဝ မလြန္ေအာင္လည္း ထိန္းသိမ္းသင့္ပါတယ္။ အရက္၊ ဘီယာ အလြန္အကၽြံေသာက္ရင္ ေသခ်ာေပါက္ ေဂါက္ျဖစ္မွာမို႔ ထိန္းသိမ္း ဆင္ျခင္ပါ။
ကာကြယ္ခ်င္ရင္ ပံုမွန္ ေသာက္သူ အမ်ဳိးသားမ်ားအေနနဲ႔ တတ္ႏိုင္ရင္ အသက္ ၃၅ ႏွစ္ေက်ာ္တာနဲ႔ ေသြးတြင္း ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏ တိုင္းတာၾကည့္သင့္ပါတယ္။ အဝမလြန္ ေအာင္လည္း ထိန္းသိမ္းပါ။ ေသြးတိုး ျဖစ္ရင္ ေဂါက္လည္း လိုက္ျဖစ္လာတတ္တာမို႔ ေသြးတိုးေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ပါ။ အရည္ရႊမ္းတဲ့ သီးႏွံမ်ားဟာ (အထူးသျဖင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ခ်ယ္ရီ သီးမ်ားဟာ ေဂါက္ေရာဂါကို မထႂကြေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိထားပါတယ္) ေဂါက္ေရာဂါကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းက ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာမို႔ အထက္ကေျပာခဲ့တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ေပးၿပီး ေရ နဲ႔ သဘာဝ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ ေန႔စဥ္ မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ ဒါဆို ေရာဂါ ရွိၿပီးသားဆိုရင္လည္း ေဂါက္ေရာဂါဟာ သင့္ဆီမွာ ေပၚမေနေတာ့ဘဲ ေပ်ာက္ကြယ္ေနျပီး စိတ္ခ်မ္းသာ ကိုယ္က်န္းမာေနႏိုင္ ပါလိမ့္မယ္။ မရွိေသးတဲ့သူေတြလည္း ကာကြယ္ျပီးသား ျဖစ္သြားပါမယ္။
ရိုးရာေလးမွကူးယူပါသည္။
Tags: ,

ပအိုဝ္းခမ္း

ပအိုဝ္မ္းခမ္း မွ ႀကိဳဆိုပါတယ္။